HTML

Esküvő - avagy éljük túl a szervezést!

Mit csinál az ember, ha nincs pénze esküvőszervezőre? Megszervezi saját maga. Igen ám, de hogy kezdjünk neki? Nem veszünk el a szolgáltatók tengerében? Mivel egy épkézláb oldalt se találtam ahol tényleg leírnak mindent egytől egyik, így megosztom veletek én hogyan csinálom.

Friss topikok

Linkblog

Versenyfutás az idővel - avagy a dátumok birodalmában!

2011.06.17. 16:30 hegereka

Esküvőszervezés (és minden más egyéb tevékenység) közben az agyam csak az idő körül forog. Határidő itt, határidő ott. Ki bírja ezt mind megjegyezni?! Ezért is javaslom egy határidőnapló beszerzését (vagy egyéb más, ezt a feladatot ellátó telefon, laptop, füzet, fecni hegyek). Ugyanis mostantól ő lesz a legközelebbi ismerősöd. Benne lesz mikor hova kell menni, kivel lesz találkozó, még a szülinapokat is bele lehet írni, nehogy a nagy készülődésben megfeledkezzünk másokról. Nélküle egy tapottat se!

Elkalandoztam. Tehát dátumok. Elég nehéz kérdés, sőt ez a mindent eldöntő kérdés. A héten bespejzoltam többféle magazinból, könyvből, átnéztem több weboldalt, és persze felhívtam egy-két szolgáltatót mit mikor kell megrendelni. A következőket összegezném:

Egy bő évvel előtte: esküvőnk dátuma

Első feladatunk már rögtön összetett, ki kell választanunk az esküvőnk dátumát! Figyelembe kell venni több dolgot pl.:milyen évszakot szeretünk, mik a kedvenc virágaink (ugyanis ha akkor van szezonja, olcsóbban megúszhatjuk), esetleg kinti esküvőt szeretnénk, mekkora az anyagi keretünk, össze tudunk szedni annyi pénzt? Érdemes előre érdeklődni, mikor kell lefoglalni az éttermet, szállást, (Nekünk a Balaton déli partján legkésőbb februárban a szeptemberi lagzira), sok helyen adnak, vagy ki lehet csikarni kedvezményt, ha már előtte évben foglalsz.

Ha már van kb. időpontunk bebattyoghatunk az anyakönyvvezetőhöz és ha szeretnénk egyházit, akkor a paphoz, tiszteleteshez,lelkészhez, rabbihoz (mindenki választhat) és ott is megkérdezhetjük mik a kilátások. Anyakönyvvezetőnél dátumot max. 6 hónappal előbb írnakbe, de mint megtudtam, sok helyen beírnak már előbb is ceruzával! Nem kaptam egyhangú választ, hova mit kell vinni, de személyi, lakcímkártya mindenhova kell, anyakönyvi kivonat (eredeti vagy fénymásolat) már nem mindenhova kellett. Mivel kormányrendelet szabályozza már a külső helyszíni esketést, így a legtöbb helyen fizetni kell érte. Hívtam egy kis falut (a faluban és környékén 5000 Ft + fuvarozás) és egy nagy várost (20000 Ft+ fuvardíj - néni azt mondta, mindenképpen saját autóval jön).

Nekünk lesz egyházi szertartásunk, református templomban (H. református, én katolikus), lelkészéknél még nem voltunk, erről nem tudok nyilatkozni. 3 éves adatok szerint nem kellett fizetni, tetszés szerint hozzá lehetett járulni a gyülekezet kasszájához.

Persze ez nem szentírás, én úgy gondolom, ennyi idő kell, ha kényelmesen szeretnénk intézni a dolgokat.

Mi úgy állunk, hogy 2012 szeptember vagy 2013 május a dátum (ennél később nem szeretnénk). Nálunk ezt a pénz befolyásolja, ugyanis majd nyáron lesz a piszkos anyagiak tisztázása, addig nincs pontos dátumunk sajnos :(

6-8 hónappal előbb

Ha megvan már a dátum, persze addig is lehet érdeklődni, körül nézni, sőt kell is!, akkor kereshetjük a szolgáltatóinkat, akik majd varázslatossá teszik megkeserítik a készülődés minden pillanatát. Fotós, videós, vőfély, zenekar körökben - ezeket egy kalap alá véve - elég nagy a szórás. A felkapottabb fotósokat zenekarokat jóval előbb le kell foglalni. (Beszéltem két zenekarral, akiknek 2012 júniusára már van foglalásuk!) Persze, amíg nem kaptunk visszajelzést az anyakönyvvezetőtől (ez baromi hosszú, így továbbiakban: AKV), addig ne fixáljuk le a dátumot.

Ha nem a lagzi helyszínén szállásoljuk a vendégeinket, elkezdhetünk szállás után is nézelődni. Mivel nekünk a Balcsinál lesz a lagzi, és ott csak szezonálisan élnek az emberek (köztudott, hogy télen téli álmot alszanak), így pont amikor kéne, tavasszal nem tudunk intézkedni, előre kell dolgoznunk, már most nyáron keressük a lehetőségeket.

6-4 hónappal előbb

A legtöbb szalonban október-november környékén érkeznek az új ruhák, már akkor nézelődhetünk. Kezdjük el időben, legalább felmérjük hova érdemes visszamenni, hol milyen a felhozatal, milyenek az eladók, az árak. Azért 4 hónappal az esküvő előtt kezdjük el a konkrét vadászatot is. A vőlegény gúnyája után is lehet már kutakodni, körvonalazódjon bennünk milyet szeretnénk (persze az se árt, ha a partnerünket is megkérdezzük).

Akinek még nincs gyűrűje, az kezdje el ennek is az intézését, nehogy kifusson az időből.

A meghívók, ültetőkártyák,menükártyáknak is most jött el az ideje, ha valaki akar (és ki tudja fizetni) meg lehet bízni egy dekorációs csapatot, dekoratőrt az egész tervezés-kivitelezés dologgal, mármint a meghívók terén is, segítenek beilleszteni a témába a meghívót, dekorációt, tortát, virágot.

3-2 hónappal előbb

Itt a virágos és a cukrászda ideje. Kutassunk ezek után. Kóstoljunk sok sütit, szagoljunk sok virágot, kérjünk sok árajánlatot!

Ezek voltak nagy vonalakban a dátumok, persze később mindenre részletesen kitérünk.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eskuvohegereka.blog.hu/api/trackback/id/tr392992871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása